Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Київського апеляційного суду стали учасниками VII Конференції президентів апеляційних судів країн-членів Європейського Союзу

23 червня 2022, 14:10

Конференція президентів апеляційних судів Європейського Союзу – захід, який проводиться в рамках міжнародного співробітництва у судових справах на рівні голів апеляційних судів країн-членів Європейського Союзу.

У цьому році, з 15 червня по 17 червня 2022 року, Конференція президентів апеляційних судів Європейського Союзу відбулась всьоме – у місті Інсбрук, Республіка Австрія. Участь у конференції взяли судді 22 країн-членів Європейського Союзу.

На запрошення організаторів, вперше з часу заснування, учасниками Конференції президентів апеляційних судів Європейського Союзу стала делегація суддів України.

3

Участь у заході взяли судді Київського апеляційного суду – голова суду Ярослав ГОЛОВАЧОВ, заступник голови суду Ганна КРИЖАНІВСЬКА та суддя судової палати з розгляду кримінальних справ Володимир МЕЛЬНИК.

Голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов мав честь виступити на Конференції президентів апеляційних судів Європейського Союзу з доповіддю, що стосувалась діяльності органів судової влади України, зокрема Київського апеляційного суду, в умовах повномасштабної військової агресії росії проти України.

«російська федерація без оголошення війни підступно розпочала широкомасштабний воєнний напад на територію суверенної і незалежної України. росія атакувала не просто нашу землю і наші міста – вона пішла у жорстокий наступ проти наших з вами європейських цінностей. Кинула танки і літаки проти нашої свободи, проти нашого права жити вільно у своїй країні», – розпочав свій виступ голова Київського апеляційного суду. 

Під час виступу Ярослав Головачов поінформував учасників заходу про ситуацію, в якій перебуває судова система України з початку повномасштабного військового вторгнення росії на територію України, зазначивши про пошкоджені та зруйновані внаслідок російської агресії будівлі судів, а також розповів про заходи, які вживаються Верховним Судом та органами суддівського врядування, спрямовані на організацію здійснення судочинства в умовах воєнного стану.

«Останнє слово в Другій світовій війні було за правосуддям – воєнних злочинців було засуджено міжнародним військовим трибуналом під час Нюрнберзького процесу. Одного дня гармати стихнуть і правосуддя скаже останнє слово і у цій війні. І обов’язково усіх воєнних злочинців буде покарано», – наголосив голова Київського апеляційного суду.

Голова Київського апеляційного суду Ярослав Головачов подякував народам та урядам країн-членів Європейського Союзу за важливу і безпрецедентну підтримку та допомогу,  яку вони надають Україні з початку російського вторгнення, – політичну, фінансову, оборонно-безпекову підтримку, допомогу в запровадженні санкцій проти росії, а також за наданий прихисток біженцям з України.

«Ваша допомога залишиться назавжди в пам’яті та серцях українського народу! Нам дуже важко, але ми обов’язково переможемо. І мені дуже хотілося б, щоб чергова Конференція президентів апеляційних судів країн-членів Європейського Союзу пройшла у мирному, дуже гостинному і красивому місті Києві» – завершив свій виступ Ярослав Головачов.

У своїх виступах голови апеляційних судів країн-членів Європейського Союзу висловили підтримку та солідарність з Україною.

За результатами проведеного заходу, заслухавши доповідь голови Київського апеляційного суду Ярослава Головачова, учасники Конференції президентів апеляційних судів Європейського Союзу ухвалили резолюцію «Агресія проти України», якою засудили агресію російської федерації проти України.

Reslution g

Innsbruk

Reslution engReslution fr
Reslution ukr

Текст зазначеної резолюції був направлений у тому числі послу російської федерації в Республіці Австрія з дорученням довести її до відома президента та уряду російської федерації.

Київський апеляційний суд