Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП: Авторитет судової влади залежить від кожного судді

30 березня 2023, 15:15

У інформаційному просторі з’явилося повідомлення про викриття Службою безпеки України спільно з Національним антикорупційним бюро за процесуального керівництва Спеціалізованої антикорупційної прокуратури судді Київського районного суду міста Одеси на отриманні неправомірної вигоди.

Вища рада правосуддя як державний конституційний орган суддівського врядування, який діє для забезпечення функціонування судової влади на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством та відповідає за формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, вважає за необхідне зазначити наступне.

Корупційні прояви у системі правосуддя є неприпустимими, оскільки такі протиправні дії є однією з основних загроз національній безпеці, вони шкодять інтересам суспільства і держави.

Доброчесність суддів є вимогою Конституції України. Кожен суддя, складаючи присягу, зобов’язується чесно і сумлінно здійснювати повноваження та виконувати обов’язки, не вчиняти дій, які порочать звання судді або підривають авторитет правосуддя.

Вища рада правосуддя звертає увагу на потребу створення атмосфери нетерпимості до корупції у суддівському середовищі. Наголошуємо, що рішення, вчинки кожного судді впливають на формування суспільної думки про всю судову систему, на рівень довіри громадян до судів загалом. Закликаємо кожного суддю бути відповідальним, усіляко запобігати порушенням закону,  з честю і гідністю нести високе звання судді.

Україна послідовно і наполегливо виборює право громадян жити в незалежній, правовій демократичній державі, яка гарантує справедливе неупереджене судочинство.

До судової влади прикута увага усієї міжнародної спільноти. Від її репутації та здатності очищуватися від негативних явищ, в тому числі залежать перспективи просування України до членства у Європейському Союзі та НАТО.

У разі надходження до ВРП відповідних подань щодо суддів, вони будуть  розглянуті відповідно до визначеної законом процедури прозоро, об’єктивно та неупереджено.

 

Зауважимо, що відповідно до ч. 1 ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Вища рада правосуддя