Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Студенти-правники відвідали судові засідання справ про банкрутство

27 жовтня 2017, 09:42

26 жовтня 2017 року, до Господарського суду Одеської області завітали студенти другого курсу магістратури факультету державного управління Одеського Регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при Президентові України у супроводі викладача кафедри державознавства і права, доцента Андрія Фальковського. Метою візиту стало засвоєння студентами знань з господарського процесу, а саме: процедури банкрутства, розгляду справ про банкрутство в рамках виїзного заняття.

У господарських судах розглядають справи за двома категоріями: у порядку позовного провадження та справи про банкрутство. Справи про банкрутство - це специфічна категорія, яка підвідомча виключно господарським судам, що встановлено ст.12 Господарського процесуального кодексу України та спеціальним законодавством  - Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Зокрема, у Господарському суді Одеської області діє колегія професійних суддів, яка спеціалізуються виключно на розгляді категорії справ про банкрутство.

Процедура розгляду справ про банкрутство відмінна від справ, які розглядаються у порядку позовного провадження. Так, наприклад, головним завданням суду в процедурі банкрутства є забезпечення умов для фінансового оздоровлення суб’єкта господарювання та, за можливості, усунення всіх негативних наслідків, що можуть виникнути після ліквідації підприємства у разі банкрутства. До суб’єктного складу відносяться сторони - боржник і кредитор, поряд з якими можуть брати участь арбітражний керуючий (розпорядник майна, ліквідатор або санатор). При розгляді зазначених справ основним нормативно-правовим актом, який застосовує суд, є Закон України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»

Студенти-правники мали можливість бути присутніми одразу на декількох судових засідань справ про банкрутство, які знаходяться у провадженні судді Геннадія Лепехи.

Слід зазначити, що в Господарському суду Одеської області відвідування судових засідань студентами відбувається регулярно, адже керівництво суду завжди сприяє їх проведенню та організації тому, що зазначені заходи позитивно впливають на подальший шлях професійного розвитку студентів і є чудовою можливістю вдосконалити знання, отримані в університеті, та здобути нові практичні навички.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду