Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Рівненської області ініціював круглий стіл «Порядок розгляду слідчими суддями клопотань про надання дозволу на обшук»

27 жовтня 2017, 16:55

За ініціативи Апеляційного суду Рівненської області 26 жовтня відбулась професійна дискусія у форматі круглого столу на тему: «Порядок розгляду слідчими суддями клопотань про надання дозволу на обшук». Участь у заході взяли слідчі судді суду апеляційної інстанції та місцевих загальних судів Рівненщини, а також представники правоохоронних структур. Спеціально запрошений до роботи круглого столу — юрист Європейського суду з прав людини (м. Страсбург) Дмитро Третьяков.

            З вітальною промовою до присутніх звернувся Голова Апеляційного суду Рівненської області Олег Поюхович, який зауважив, що неодноразово питання щодо належного дотримання прав людини при розгляді слідчими суддями клопотань про надання дозволу на обшук житла особи ставали предметом розгляду Європейського суду з прав людини.

— Аби не було схожих ситуацій і ми здійснювали правосуддя на більш високому професійному рівні, — продовжив Олег Іванович, — відбувається ця зустріч. Ми спробуємо відшукати консенсус між слідчими суддями та слідчими й прокурорами, які звертаються до суду із клопотаннями про обшук, обговорити шляхи співпраці й дійти порозуміння у цьому питанні.

            Дмитро Третьяков, юрист Європейського суду з прав людини, розповів учасникам круглого столу які конкретно справи перебували на розгляді в ЄСПЛ, якими нормами потрібно керуватись слідчим суддям при розгляді такої категорії клопотань, наголосив на тому, що ухвала слідчого судді про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи повинна відповідати загальним вимогам до судових рішень, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України, бути законною, обґрунтованою і вмотивованою.

            Апеляційний суд Рівненської області запланував та у співпраці зі слідчим суддею Рівненського районного суду здійснив аналіз судової практики розгляду слідчими суддями місцевих загальних судів Рівненської області клопотань про обшуки. З доповіддю виступив суддя Михайло Таргоній. Це питання викликало жваву дискусію, в ході якої учасники круглого столу обговорили проблеми, пов’язані із застосуванням Закону при розгляді клопотань про обшук.

            — Вважаю, що належним чином налаштована робота канцелярії суду, працівників апарату суду, а також не в меншій мірі добросовісне відношення слідчих та прокурорів до виконання обов’язків, покладених на них Кримінальним процесуальним кодексом України, значно сприятиме дотриманню слідчими суддями вказаної вимоги щодо строків розгляду клопотання про обшук, що, в свою чергу, дасть можливість забезпечувати швидке, повне та неупереджене розслідування кримінальних справ, — зауважила слідчий суддя Рівненського районного суду Христина Гладишева. 

            Підбиваючи підсумки, Олег Полюхович запевнив присутніх, що представники суддівського корпусу зацікавлені у налагодженні конструктивної співпраці з представниками правоохоронних структур, які безпосередньо беруть участь у слідчих діях, зокрема — обшуках. У свою чергу, юрист ЄСПЛ Дмитро Третьяков запропонував слідчим суддям та правоохоронцям подальше спілкування в режимі Страсбург-Рівненщина.

Відтак, учасники заходу домовились про організацію подібних зустрічей у найближчому майбутньому, адже в таких дискусіях, спільних обговореннях і народжується істина.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду