Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП розглянула факти втручання журналістів у діяльність судді щодо здійснення правосуддя

30 жовтня 2017, 15:15

Суддя Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Гримич М.К. звернулась до Вищої ради правосуддя з повідомленням про втручання в її діяльність як судді у зв’язку з розглядом нею касаційної скарги на рішення Обухівського районного суду Київської області від 27 жовтня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Київської області від 18 січня 2017 року.

До повідомлення долучено копії інформаційних запитів журналістів телеканалу «112-Україна», які надійшли після прийняття суддею Гримич М.К. 25  січня 2017 року ухвали про відкриття провадження у конкретній справі та стосувалися вказаної ухвали, проведення стосовно зазначеної судді перевірки, передбаченої Законом України «Про очищення влади», а також містили вимоги надати інформацію про завершення перевірки, копії документів щодо її проведення та періодів перебування судді у відпустці для догляду за дитиною, декларацій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру за роки її перебування на посаді судді касаційного суду.

16 березня 2017 року журналісти у складі знімальної групи прибули за адресою проживання судді, намагались незаконно проникнути до будинку, запускали над будинком дрон, опитували сусідів про особисте життя судді та її родичів.

На думку судді, ці дії було вчинено з метою схилити її як суддю до прийняття вигідного рішення, оскільки після закінчення розгляду справи дії щодо втручання в її діяльність як судді припинились.

21 квітня 2017 року за фактом звернення судді Гримич М.К. слідчим відділом Солом’янського управління поліції ГУ Національної поліції у місті Києві розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України, яке здійснюється Київською місцевою прокуратурою № 9.

За результатами розгляду повідомлення Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні за фактом вчинення стосовно судді Гримич М.К. кримінального правопорушення, передбаченого статтею 376 КК України.

Аналогічні рішення ухвалено Радою також за результатами розгляду повідомлень суддів Жовтневого районного суду міста Маріуполя Донецької області Папаценка Павла Ілліча та Козятинського міськрайонного суду Вінницької області Проця Віктора Андрійовича про втручання у їхню діяльність як суддів при здійсненні правосуддя.

 

 Прес-центр судової влади України