Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Апеляційний суд Черкаської області наголошує на дефіциті суддівських кадрів у регіоні

30 жовтня 2017, 16:19

Складна кадрова ситуація, що склалася на даний час в судовій системі Черкаської області, створює загрозу для  забезпечення якісного правосуддя.

Так, взагалі не здійснює розподіл справ Драбівський районний суд. За штатним розписом там визначено три посади судді, дві з яких є вакантними. Таким чином, у суді є лише один служитель Феміди, але й у того закінчився п'ятирічний строк перебування на посаді, тому справи на нього не розподіляються.

По одному судді на Шполянщині, Кам’янщині та в Корсунь-Шевченківському. А це означає, у разі якщо суддя іде на лікарняний чи у відпустку - відправляти правосуддя там буде нікому. По два служителя Феміди у Чигиринському, Катеринопільському, Лисянському, Христинівському, Канівському, Смілянському районних судах.  

Таким чином, з 23 місцевих загальних судів регіону лише 5 повноцінно забезпечені суддівськими кадрами: Городищенський, Жашківський, Маньківський, Тальнівський районні суди, а також Ватутінський міський суд. А тому в області склалася ситуація, коли неможливо здійснювати на належному рівні судочинство, а також невідкладно, у передбачених законом випадках, вирішувати слідчими суддями клопотання щодо проведення слідчих дій на стадії досудового розслідування.

Адже якщо кримінальні справи таки розглядаються в інших судах області. Апеляційний суд Черкаської області визначає підсудність по них. Тобто направляє їх із судів, у яких не відправляється правосуддя,  до найбільш територіально наближених. Хоча процес визначення підсудності вимагає додаткового часу, через що строки розгляду справ збільшуються. До того ж громадяни змушені діставатися на засідання до судів інших районів, які почасти знаходяться за десятки кілометрів від їх населеного пункту.  А от питання щодо захисту цивільних прав та інтересів суб’єктів цивільних правовідносин взагалі стоять на місці. Адже, згідно з урахуванням положень ст.116 Розділу 3 ЦПК України, можливість звернень суб’єктів до іншого суду, у разі неможливості утворити склад повноважного суду, не передбачена.

Таке вкрай складне становище створює загрозу для забезпечення ефективного, справедливого та якісного правосуддя, а також порушує права громадян на судовий захист.

 

Джерело

За повідомленням прес-служби суду