Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звертає увагу Національної поліції України щодо необхідності забезпечення належної охорони судів

30 жовтня 2017, 16:54

Вища рада правосуддя 26 жовтня 2017 року розглянула повідомлення голови апеляційного суду Харківської області Колтунової Антоніни Іванівни про втручання в діяльність суду та тиск на суддів у зв’язку із здійсненням правосуддя.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький поінформував, що у повідомленні голови апеляційного суду Харківської області Колтунової А.І. міститься інформація про те, що 8 лютого 2017 року в приміщенні апеляційного суду Харківської області під час судового засідання у цивільній справі, яку розглядала колегія суддів у складі головуючого Яцини В.Б., суддів Бурлаки І.В., Карімової Л.В., після проголошення ухвали колегії суддів групою громадських активістів безпосередньо в залі суду вчинено політичну акцію. Під час акції з боку активістів лунали висловлювання невдоволення усуненням народу від обрання суддів, інші політичні гасла, вимагання повернути контроль над судовою владою народу та дії, направлені на притягнення у незаконний спосіб до відповідальності судді Яцини В.Б. та судового корпусу взагалі, з висуванням вимог з’явитися на засідання «Великого журі правосуддя по справі Народ України проти судді Яцини В.Б.».

У зв’язку із зазначеними обставинами загальними зборами суддів апеляційного суду Харківської області висловлено занепокоєння ситуацією, яка склалася у сфері дотримання конституційних гарантій, самостійності, незалежності та недоторканості суддів; звернуто увагу, що відсутність належної охорони приміщень судів підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України поглиблює можливість втручання в діяльність суддів; прийнято рішення звернутися з відкритим листом до Ради суддів України, Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України з інформацією про факт втручання у діяльність суду та тиск на суддів у зв’язку із здійсненням правосуддя.

Олексій Маловацький доповів, що з матеріалів перевірки не вбачається наявності ознак втручання в діяльність суддів апеляційного суду Харківської області Яцини В.Б., Бурлаки І.В., Карімової Л.В. та інших як суддів щодо здійснення правосуддя. Однак зазначив про те, що після завершення судового розгляду справи колегія суддів була позбавлена можливості вжити будь-які процесуальні заходи, необхідні для забезпечення в судовому засіданні належного порядку, а також вжити заходів процесуального примусу до осіб, які порушують встановлені в суді правила.

Зважаючи на наведене, Вища рада правосуддя ухвалила звернути увагу Національної поліції України щодо необхідності забезпечення належного виконання Тимчасового порядку охорони судів, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку в них.

Також було розглянуто повідомлення голови апеляційного суду Київської області Данілова Олексія Миколайовича про втручання в діяльність суду та судді (щодо загрози безпеки судді).

Член Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький доповів, що згідно із повідомленням голови апеляційного суду Київської області Данілова О.М. 26 січня 2017 року численна група активістів Національного корпусу перешкоджали здійсненню правосуддя суддею Авраменком М.Г., а саме: пікетували приміщення апеляційного суду Київської області, під час мітингу застосували в будівлі димові шашки та, ввірвавшись до зали судового засідання під час слухання справи, де Авраменко М.Г. був суддею-доповідачем, розкидали купюри сувенірних грошей і викрикували гасла, внаслідок чого судове засідання було припинено, а судовий розгляд призначено на іншу дату. При цьому периметр будівлі по вулиці Володимирській, 15 (у якій, крім суду, знаходяться також Головне управління Національної поліції у місті Києві та Головне управління Національної поліції у Київській області) було заклеєно плакатами з фотографією судді Авраменка М.Г. та написами зі звинуваченнями на його адресу.

Голова суду зазначав, що за вказаним фактом втручання у здійснення правосуддя 26 січня 2017 року Шевченківським УП ГУНП України у місті Києві була зареєстрована відповідна заява, однак інформація щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань (далі – ЄРДР) відсутня. При цьому вказував, що, зі слів судді Авраменка М.Г., окрім незаконного впливу та втручання у його діяльність, він зазнає також тиску та погроз щодо нього і членів його родини: сина та дружини, у зв’язку з чим остання потрапила до лікарні.

Слід зазначити, що 30 січня та 25 липня 2017 року на адресу Головного управління Національної поліції в місті Києві направлено запити щодо початку досудового розслідування за заявою від 26 січня 2017 року шляхом внесення відомостей до ЄРДР та надання відповідного витягу, однак відповіді на запити не отримано, а станом на 26 липня 2017 року інформація щодо внесення відомостей до ЄРДР відсутня.

Також на порушення вимог статті 31 Закону України «Про Вищу раду правосуддя» не надано відповіді на запити члена Вищої ради правосуддя, направлені на адресу начальника Шевченківського УП ГУНП України у місті Києві.

Водночас на запит члена ВРП Маловацького О.В. щодо надання додаткової інформації голова апеляційного суду Київської області Данілов О.М. повідомив, що охорона приміщення апеляційного суду Київської області жодними підрозділами Національної поліції України та/чи Національної гвардії України з 2015 року не здійснюється, у зв’язку з чим безпека суддів, працівників суду та учасників судового процесу є під постійною загрозою. Численні звернення керівництва суду протягом 2016–2017 років до Міністерства внутрішніх справ України, Національної поліції України та Національної гвардії України, Кабінету Міністрів України, Державної судової адміністрації України та Ради суддів України щодо забезпечення охорони приміщення апеляційного суду Київської області не дали жодних результатів.

Крім того, О.Данілов повідомив, що у зв’язку з подіями, які мали місце 26 січня 2017 року, до суду у встановленому порядку викликано працівників правоохоронних органів, за вказаним фактом втручання у здійснення правосуддя Шевченківським УП ГУНП України у місті Києві за № 5916 було зареєстровано відповідну заяву, слідчо-оперативною групою здійснено огляд і фотофіксацію місця події, відібрано письмові пояснення та зібрано декілька пакетів речових доказів, однак досудове розслідування так і не було розпочато і відомості до ЄРДР не внесено.

«Хоча відповідно до частини четвертої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» саме на суддю покладається обов’язок щодо звернення з повідомленням про втручання в його діяльність як судді щодо здійснення правосуддя, вважаю, що у цьому випадку наявні підстави для вжиття заходів, передбачених статтею 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», з метою забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя», – зауважив Олексій Маловацький.

З огляду на наведене Вища рада правосуддя ухвалила звернути увагу Національної поліції України щодо необхідності забезпечення належного виконання Тимчасового порядку охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них; внести до Міністерства внутрішніх справ України подання щодо виявлення та притягнення до встановленої законом відповідальності осіб, якими вчинено дії чи допущено бездіяльність, що призвело до незабезпечення охорони приміщення апеляційного суду Київської області 26 січня 2017 року.

Нагадаємо, що рішенням Вищої ради юстиції від 26 грудня 2016 року № 3470/0/15-16 та наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 грудня 2016 року № 1352 затверджено Тимчасовий порядок забезпечення охорони судів, органів та установ системи правосуддя, а також підтримання громадського порядку в них (далі – Порядок).

Цим Порядком визначено механізм забезпечення охорони суду, органів та установ системи правосуддя, підтримання громадського порядку в них, який здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України тимчасово, на період до початку виконання в повному обсязі повноважень Служби судової охорони (пункт 1 розділу І). На сьогодні Порядок є чинним.

Пунктом 2 розділу І Порядку визначено, що під час охорони та пропускного режиму в судах, інших органах та установах системи правосуддя поліцейські та військовослужбовці Національної гвардії України керуються Конституцією України, законами України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, іншими нормативно-правовими актамиа також цим Тимчасовим порядком.

При вчиненні особами протиправних дій стосовно суддів, працівників апарату суду, учасників судового процесу, працівників інших органів та установ системи правосуддя, осіб, що перебувають у приміщеннях судів, органів та установ системи правосуддя, поліцейські та військовослужбовці Національної гвардії України зобов’язані невідкладно вжити заходи, передбачені законами України «Про Національну поліцію» та «Про Національну гвардію України».

Порядком закріплено порядок та обмеження щодо пропуску до приміщень судів, інших органів та установ системи правосуддя.

Водночас згідно з наказом Міністерства внутрішніх справ України від 26 грудня 2016 року № 1352 начальникам головних управлінь Національної поліції в областях та місті Києві, командувачеві Національної гвардії України було доручено вжити заходів щодо забезпечення належного виконання Тимчасового порядку охорони судів, інших органів та установ судової системи, а також установ судових експертиз. Контроль за виконанням наказу покладено на заступника Міністра внутрішніх справ України Ярового С.А. та т.в.о. Голови Національної поліції України Трояна В.А.

 Прес-центр судової влади України