Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП ухвалила звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народними депутатами України дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя

30 жовтня 2017, 16:57

Вища рада правосуддя 26 жовтня 2017 року розглянула повідомлення суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької Олени Василівни, Міросєді Андрія Ілліча, Наумик Олени Олександрівни про втручання у діяльність суддів при здійсненні правосуддя.

Як зазначив доповідач – член Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко, у повідомленні міститься інформація про те, що у провадженні Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області перебуває кримінальне провадження за обвинуваченням Агапова М.В. у вчиненні низки кримінальних правопорушень. Адвокат Фещик Н.М., яка здійснює захист Агапова М.В., на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook розмістила недостовірну, як зазначено в повідомленні, інформацію щодо упередженості та непрофесійності суддів з метою формування негативної суспільної думки та схилення суду до вчинення певних процесуальних дій і ухвалення судових рішень.

Крім того, в судовому засіданні 25 травня 2017 року, висловлюючи свою незгоду із ухвалою суду про продовження строку дії обраного обвинуваченому запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, адвокат Фещик Н.М. заявила про те, що народним депутатом Мосійчуком І.В., який є першим заступником голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, буде подано звернення про притягнення до відповідальності суддів, що входять до складу колегії зазначеного суду. Таке звернення надійшло до Вищої ради правосуддя 9 червня 2017 року.

Судді Бєлостоцька О.В., Міросєді А.І., Наумик О.О. вважають таке звернення тиском на суд та втручанням у діяльність суддів, у зв’язку із чим надіслали до Вищої ради правосуддя та Генерального прокурора повідомлення про втручання у їхню діяльність як суддів щодо здійснення правосуддя з проханням вжити передбачених законом заходів реагування.

4 серпня 2017 року відомості за повідомленням суддів внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато досудове розслідування у кримінальному провадженні № 12017050380000936 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого частиною першою статті 376 Кримінального кодексу України.

Третя Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя 6 вересня 2017 року розглянула зазначене звернення народного депутата Мосійчука І.В та ухвалою № 2673/3дп/15-17 відмовила у відкритті дисциплінарної справи за його депутатським зверненням, атакож депутатськими зверненнями народних депутатів України Петренка О.М., Тимошенка Ю.В. стосовно суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької О.В., Міросєді А.І.,  Наумик О.О. на підставі пунктів 3 та 4 частини першої статті 45 Закону України «Про Вищу раду правосуддя».

«Дисциплінарна палата у своїй ухвалі, з-поміж іншого, констатувала, що, з огляду на зміст та передумови цих звернень їх очевидною метою є спонукання суддів до ухвалення певних процесуальних рішень»,– зауважив Андрій Овсієнко.

Крім того, він підсумував: «З огляду на викладене вважаю за необхідне звернутися до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народними депутатами України Мосійчуком І.В., Петренком О.М., Тимошенком Ю.В. дій, які можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя».

Водночас, А.Овсієнко зазначив, що за результатами перевірки у діях адвоката Фещик Н.М. не встановлено ознак втручання в діяльність суддів Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Бєлостоцької О.В., Міросєді А.І., Наумик О.О. щодо здійснення правосуддя, оскільки інформація, розміщена на її особистій та інших сторінках у соціальній мережі Facebook, є відображенням її точки зору як автора щодо подій, які, на її думку, мають суспільне значення.

Ураховуючи викладене та керуючись статтями 3, 73 Закону України «Про Вищу раду правосуддя», Вища рада правосуддя ухвалила звернутись до Верховної Ради України стосовно вжиття заходів щодо недопущення народними депутатами України Мосійчуком Ігорем Володимировичем, Петренком Олегом Миколайовичем, Тимошенком Юрієм Володимировичем дій, що можуть бути розцінені як втручання в діяльність суддів щодо здійснення правосуддя; звернутись до Генеральної прокуратури України щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину у кримінальному провадженні № 12017050380000936, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань 4 серпня 2017 року.

 Прес-центр судової влади України