Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звільнила Людмилу Козятник з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва за вчинення істотного дисциплінарного проступку

31 жовтня 2017, 15:27

Доповідач із зазначеного питання – член Вищої ради правосуддя Володимир Комков повідомив, що 22 червня 2017 року до Вищої ради правосуддя надійшло подання Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя з доданою до нього дисциплінарної справою про звільнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Козятник Людмили Григорівни на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Зі змісту рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 6 березня 2017 року № 417/2дп/15-17 та матеріалів дисциплінарної справи вбачається, що суддею Козятник Л.Г.14 та 31 січня, 6 та 14 лютого 2014 року було прийнято постанови про накладення адміністративного стягнення на осіб, які були учасниками масових акцій протесту в період з 21 листопада 2013 року до 21 лютого 2014 року.

Вирішуючи питання про притягнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Козятник Л.Г. до дисциплінарної відповідальності, Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що під час підготовки до розгляду справ про адміністративні правопорушення суддя Козятник Л.Г. не перевірила, чи правильно складені протоколи про адміністративне правопорушення, не взяла до уваги вимоги статті 265-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, відповідно до якої протокол про адміністративне правопорушення щодо недотримання правил дорожнього руху складається виключно у присутності порушника та на місці вчинення правопорушення, не оцінила рапорти інспекторів ДАІ у частині належності та допустимості, зокрема, чи є такі документи доказами вчинення особою порушення Правил дорожнього руху. Тобто мав місце спрощений підхід судді до вирішення справ про адміністративні правопорушення, поєднаний із допущенням порушень норм процесуального права і невиконанням обов’язку справедливо та безсторонньо розглядати і вирішувати судові справи відповідно до закону з дотриманням засад і правил судочинства.

З огляду на наведене Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя встановила, що обставини дисциплінарної справи дають підстави для висновку, що суддею Козятник Л.Г. допущено порушення закону неодноразово, які є очевидними і грубими, дисциплінарний проступок є істотним, а його наслідки негативно вплинули як на права окремих осіб, так і на ступінь довіри суспільства до судової влади в цілому.

Зважаючи на характер правопорушень, допущених суддею Козятник Л.Г., а також на наслідки, що настали за результатами вчинених діянь, враховуючи дані про особу судді, Друга Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя дійшла висновку, що застосування до судді дисциплінарного стягнення у виді подання про звільнення її з посади є пропорційним вчиненому та виправданим.

Рішенням Вищої ради правосуддя від 6 червня 2017 року № 1411/0/15-17 залишено без змін рішення Другої Дисциплінарної палати Вищої ради правосуддя від 6 березня 2017 року № 417/2дп/15-17 про притягнення судді Шевченківського районного суду міста Києва Козятник Л.Г. до дисциплінарної відповідальності.

«Встановлені Другою Дисциплінарною палатою Вищої ради правосуддя факти щодо поведінки судді Козятник Л.Г. свідчать про вчинення нею істотного дисциплінарного проступку, що є підставою для її звільнення відповідно до пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України», – підсумував Володимир Комков.

Вища рада правосуддя, заслухавши доповідача, суддю Козятник Л.Г. та її представника – адвоката Кравця Р.Ю., ухвалила звільнити Козятник Людмилу Григорівну з посади судді Шевченківського районного суду міста Києва на підставі пункту 3 частини шостої статті 126 Конституції України.

Прес-центр судової влади України