Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді Київського райсуду м. Одеси прийняли участь у науково-практичній конференції до 90-річчя від дня народження Юрія Червоного

07 листопада 2017, 09:06

Сьогодні, 6 листопада 2017 року, в рамкахщорічного науково-практичного марафону “Тиждень цивільного процесу” у Залі засідань вченої ради Національного університету «Одеська юридична академія» відбулась Міжнародна науково-практична конференція«Цивільне судочинство у світлі судової реформи в Україні» до 90-річчя від дня народження Ю.С. Червоного.

 

 

 

 

Організатором заходу виступила кафедра цивільного процесу під головуванням д.ю.н., професора Неллі Юріївни Голубєвої.

 

IMG_4597.jpg

 

 

IMG_4584.jpg

 

 

До участі у заході було запрошено вчених та провідних фахівців в галузі цивільного права і процесу та суміжних дисциплін, які знали його особисто або могли розповісти про Юрія Семеновича Червоного. Долучилися до конференції і голова Київського районного суду міста Одеси Сергій Чванкін та суддіВолодимир Петренко та Олена Коваленко. 

 

 

IMG_4689.jpg

 

 

IMG_4561.jpg

 

 

 

Перше пленарне засідання конференції присвятили вшануванню памяті Юрія Семеновича Червоного.

 

 

IMG_4607.jpg

 

 

IMG_4568-2.jpg

 

 

З вступним словом виступили перший віце-президент, ректор НУ «ОЮА»Володимир Завальнюк, проректор з наукової роботи Галина Ульянова та завідуюча кафедрою цивільного процессу  Неллі Голубєва.

 

 

IMG_4640.jpg

 

 

IMG_4724.jpg

 

 

«Юрій Семенович був першим завідувачем кафедри цивільного процесу академії, першим він і залишиться назавжди. Під час сьогоднішнього заходу пропоную згадати моменти, пов’язані із його життям та діяльністю. Не зважаючи на те, що Юрія Семеновича немає з нами вже 9 років, на засіданням та круглих столах вчені завжди часто згадують його фрази, адже він був дуже веселим і завжди знаходив потрібні слова. Він обожнював сімейне право,тому школа сімейного права у нас має гідне продовження, він закладав в нас любов до цивілістики та був в багатьох аспектах талановитою людиною. Щоб це підкреслити, ми зібрали виставку та за допомогою його родини, видали Книгу пам`яті, в яку увійшла його монографія та спогади про видатного вченого та правознавця», - зазначила модератор заходу Неллі Голубєва.

 

 

IMG_4674.jpg

 

IMG_4622.jpg

 

 

IMG_4624.jpg

 

IMG_4610.jpg

 

Учасники заходу згадували Юрія Червоного та ділились власними спогадами: хтось був другом видатного вченого, хтось студентом, хтось колегою, і навіть ті, хто не були з ним особисто знайомі -  долучились до вшанування його пам’яті.

 

 

IMG_4615.JPG

 

 

IMG_4716.jpg

 

 

 

За ініціативи кафедри цивільного процесу впродовж усьго заходу на моніторах відображалися світлини та крилаті фрази і вислови відомого правознавця.

 

 

 

IMG_4731.jpg

 

 

 Зазначимо, що це тільки перший захід в рамках щорічного науково-практичного марафону “Тиждень цивільного процесу” . Завтра  талановиті студенти візьмуть участь у фестивалі студентських робіт «Творчий погляд на цивільний процес як студентський перфоманс». 

 

 

IMG_4746.jpg

 

8 листопада студенти зможуть продемонструвати своє наукове бачення на сучасні проблеми цивільного судочинства у конкурсі студентських наукових робіт: «Актуальні проблеми цивільного процесу».

 

 

IMG_4755.jpg

 

 

 

IMG_4726.jpg

 

 

 

9 листопада д.ю.н., професор, зав. кафедрою цивільного процесу НУ “ОЮА” Неллі Юріївна Голубєва проведе майстер-клас на тему “Інформаційні технології у судочинстві”.

 

10 листопада Майстер-клас на тему “Еволюція юристів on-line” буде проводити к.ю.н., доцент, керуючий партнер юридично-консалтингової компанії “Де Юре” Григорій Яковлевич Тріпульський.

 

 

Біографічна довідка:

 

Юрій Семенович Червоний народився 27 листопада 1927 року, у Харкові, в родині військовослужбовця. Трагічні для радянської історії роки минулого сторіччя не обійшли його сім'ю стороною. Батько був репресований у 1937 р. (у 1989 р. посмертно реабілітований). Мати працювала лікарем.

 

Під час Великої Вітчизняної війни підлітком Ю. С. Червоний почав свою трудову діяльність: працював підсобним робітником на авіаційному заводі.

 

Після закінчення у 1945 р. середньої школи Юрій Семенович вступив до Харківського юридичного інституту, нині Національна юридична академія України ім. Ярослава Мудрого, який закінчив з відзнакою у 1949 р. Сумлінність та здібності, захопленість наукою відкрили шлях до аспірантури, де він навчався з 1949 по 1952 р. У 1952 р. ним була захищена дисертація на здобуття вченого ступеня кандидата юридичних наук на тему «Совместное имущество супругов всоветском праве». Науковий ступінь кандидата юридичних наук Ю. С. Червоному було присвоєно у 1954 р.

 

Ім'я Ю. С. Червоного безпосередньо пов'язане із створенням юридичного факультету Одеського державного університету. З 1952 р. він працював спочатку старшим викладачем, а потім виконуючим обов'язки завідувача кафедри цивільного права і процесу.

 

У 1954 р. юридичний факультет Одеського університету було реорганізовано у філіал Всесоюзного юридичного заочного інституту (ВЮЗІ), куди у вересні цього ж року Юрій Семенович був переведений старшим викладачем, а у 1958 р. став доцентом кафедри цивільного права.

 

Коли у 1960 р. Одеський філіал ВЮЗІ став філіалом юридично-економічного факультету Київського університету, молодого викладача було призначено заступником декана Одеського філіалу.

 

Багато зусиль поклав вчений на відновлення юридичного факультету в складі Одеського державного університету імені І. І. Мечникова. У липні 1961 р. він став його першим деканом і працював на цій посаді 19 років (1961-1965, 1973-1987).

 

У 1987 р. Ю. С. Червоному було присвоєно вчене звання професора по кафедрі цивільного права і процесу. У 1992 р. він обирається, а у 1993 р. переобирається членом-кореспондентом Академії правових наук України. З вересня 1996 р. — професор кафедри цивільного права і процесу ОНУ.

 

З перших днів створення ОНЮА Юрій Семенович був завідувачем кафедри цивільного процесу академії. У жовтні 2000 р. завідувачу кафедри цивільного процесу ОНЮА Ю. С. Червоному за вагомий внесок у реалізацію державної правової політики, заслуги у зміцненні законності та правопорядку, високий професіоналізм Указом Президента України було присвоєно почесне звання «Заслужений юрист України».

 

У 2002 р. Юрію Семеновичу присвоєно звання «Почесний професор ОНЮА».

 

За активну професійну та громадську діяльність на благо дер­жави і народу України Одеська обласна організація спілки юристів України у 2006 р. присвоїла Ю. С. Червоному, члену-кореспонденту АПрН України, професору, заслуженому юристу України, завідувачу кафедри цивільного процесу Одеської національної юридичної академії, почесне звання «Юрист року Одещини».

 

Рішенням Комітету з присудження Премії імені Ярослава Мудрого від 26 жовтня 2007 р. Юрій Семенович Червоний визнаний лауреатом Премії 2007 р. у номінації «За видатні заслуги в галузі підготовки юридичних кадрів».

 

Професор Ю.С.Червоний нагороджений ювілейними медалями: в ознаменування 100-річчя з дня народження В. І. Леніна (1970), у пам'ять 1500-річчя Києва (1982), медаллю «Ветеран труда» (1987), медаллю «Захиснику вітчизни» (1999), нагрудним знаком Мінвузу СРСР «За отличные успехи вработе» (1987), знаком Міністерства освіти України «Відмінник освіти України» (1997), дипломом Спілки юристів України (2000) за участь у III Всеукраїнському конкурсі на краще юридичне видання та заохочувальним дипломом цієї ж Спілки (2003) за участь у V Всеукраїнському конкурсі на краще юридичне видання; грамотою Кабінету Міністрів України.

 

Помер Юрій Семенович у грудні 2008 року.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду