Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Оксана Блажівська представляє Україну на Генеральній Асамблеї Європейської мережі рад юстиції

03 червня 2022, 10:18

Членкиня Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська представляє Україну на Генеральній Асамблеї Європейської мережі рад юстиції, засідання якої цими днями проходять у Афінах.

У своєму виступі вона звернула увагу, що Вища рада правосуддя та Європейська мережа рад юстиції мають дружні стосунки впродовж тривалого часу. «Ми прагнемо до більш тісної та плідної співпраці з Європейською мережею рад юстиції, оскільки розглядаємо її як унікальну можливість встановлення прямих контактів із представниками більше ніж двадцяти рад юстиції країн Європейського Союзу та країн кандидатів на вступ до ЄС для обміну досвідом та кращими практиками з питань функціонування судової влади, забезпечення незалежності та підзвітності судової влади з метою сприяння здійсненню неупередженого, якісного та ефективного правосуддя в розумні строки та в інтересах усіх громадян», - сказала вона.

Оксана Блажівська зауважила, що ВРП також відкрита та зацікавлена у співпраці на двосторонньому рівні: «Запрошуємо президентів та членів рад юстиції встановлювати більш тісні контакти з Вищою радою правосуддя шляхом укладення меморандумів про співпрацю та їх подальшою реалізацією у практичному плані».

Членкиня Вищої ради правосуддя висловила вдячність європейським колегам за дієву підтримку нашої держави у такий трагічний для України та критичний для всієї Європи час.

«Для нас вкрай важливо відчувати, що ми не залишилися один на один із жорстоким російським загарбником, який порушив міжнародно визнані кордони суверенної держави і вчиняє на Україні військові злочини та злочини проти людяності. Сьогодні українці у героїчній боротьбі віддають свої життя за те, щоб на континенті панувала сила права, а не право сили», - сказала Оксана Блажівська.

Вона акцентувала, що з перших днів війни представники судової влади разом зі своїм народом стали на захист Батьківщини, права на життя у вільній європейській державі та розповіла колегам про євроінтеграційні кроки, які здійснюються у правовій царині. Зазначила, що успішна судова реформа в Україні є одним з каталізаторів для інтеграції в Європейський Союз. В межах судової реформи Україна робить все можливе для запровадження високих міжнародних стандартів та подолання стереотипу щодо недовіри до судової влади в Україні. Під час війни Україна продовжує вживати заходи для того, щоб набути повноправного членства у Європейському Союзі.

Під час доповіді Оксана Блажівська поінформувала про проблеми та виклики, які постали перед судовою системою України у зв’язку з військовою агресією росії проти нашої держави.

За інформацією Державної судової адміністрації України, яка може бути не повною, загарбниками вбито одного суддю, чотирьох працівники апаратів судів, поранено 4 працівників апаратів судів, відсутній зв’язок з двома суддями та 36 працівниками апаратів судів. Не здійснюють правосуддя 99 апеляційних та місцевих судів. Пошкодженими або повністю зруйнованими є 74 (67 приміщень судових установ зазнали ушкоджень, 7 приміщень судів України повністю зруйновані). На тимчасово непідконтрольних українській владі територіях розташовані 66 судів, 84 суди перебували та продовжують перебувати на тимчасово окупованій території України. Було змінено територіальну підсудність 132 судів. Після звільнення відновлено здійснення правосуддя 34 судами. Судді і працівники апаратів повертаються у пошкоджені, часто розграбовані російськими мародерами суди щоб люди мали змогу захистити свої права. Судді у надзвичайно важких умовах відправляють правосуддя. Від початку війни  ухвалено 1 179 517 судових рішень.

Членкиня ВРП зазначила, що в умовах війни і постійної потреби додаткових коштів на армію гостро стоїть питання забезпечення фінансування судової системи. Адже доведеться витратити значні ресурси на відбудову приміщень судів та поновлення матеріально-технічної бази. Для вирішення цього питання Україна потребує фінансової та консультативної допомоги.

«Державами-членами Європейського Союзу здійснюється матеріальна підтримка та надається допомога Збройним Силам України та іншим військовим формуванням. Однак, система правосуддя України також гостро потребує допомоги. Тому, на моє переконання, існує необхідність у створенні Європейського фонду допомоги органам правосуддя, основною метою якого було б надання підтримки та допомоги суддям, працівникам судів України, сприяння у відновленні роботи судів шляхом їх відбудови. Крім того, хочу висловити прохання до Судових рад держав-членів ЄС ініціювати надання міжнародними правовими організаціями підтримки та консультативної або іншої допомоги пов’язаної з правовим захистом, під час вирішення питань, що виникають у громадян України, які вимушено перебувають на території інших держав», - підкреслила Оксана Блажівська.

Вона нагадала, що відповідно до резолюції Парламентської Асамблеї Ради Європи, ухваленої 28 квітня 2022 року, кожен, хто причетний до злочинів проти людяності, скоєних під час війни в Україні та до можливого геноциду українців, буде притягнутий до відповідальності згідно з міжнародним правом. Така сама доля повинна спіткати і керівництво російської федерації за скоєння злочинів проти миру.

Оксана Бліжівська зазначила, що Президент України Володимир Зеленський пропонує створити спеціальний міжнародний трибунал для розслідування воєнних злочинів, який зміг би дати юридичну оцінку доказам агресії росії проти України. Створення такого механізму жодним чином не перешкоджає юрисдикції Міжнародного кримінального суду, від якого Україна чекає рішень щодо злочинів геноциду, воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Крім того, ініціюється створення спеціального міжнародного арбітражу, який стане ефективним механізмом перетворення заморожених за кордоном активів російської федерації на компенсації для українців, які постраждали від дій росії. Україна очікує на створення цих міжнародних інституцій найближчим часом.

«Вища рада правосуддя підтримує ініціативи Президента України. Тому, від імені України, прошу міжнародну суддівську спільноту та Судові ради країн Європи долучитись та підтримати ідею створення спеціального трибуналу та міжнародного арбітражу. Я висловлюю щирі сподівання, що уряди кожної із дружніх країн, до яких долучаться і Судові ради цих країн, й надалі докладатимуть всіх можливих зусиль для припинення російської агресії, а також сприятимуть притягненню до відповідальності винних осіб у Міжнародних судових інституціях», - сказала вона.

Членкиня ВРП акцентувала, що Україна пишається співпрацею з Європейським Союзом, Судовими радами країн Європейського Союзу, вдячна за підтримку і вітає консультативну та технічну допомогу для відновлення судової системи у воєнний та післявоєнний час. Також важливою для нас є консультативна експертна допомога у процесі змін профільного законодавства.

«Спільними зусиллями ми зможемо наблизити день, коли вільна соборна суверенна Україна постане рівною серед рівних у європейському співтоваристві держав», - підкреслила Оксана Блажівська.