Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Ухвалено Афінську Декларацію щодо суддівської солідарності в часи кризи

07 червня 2022, 10:56

Про це повідомила членкиня Вищої ради правосуддя Оксана Блажівська, котра представляла Україну на Генеральній Асамблеї Європейської мережі рад юстиції, засідання якої днями відбулося у Афінах.

За результатами засідання Генеральної Асамблеї Європейської мережі рад юстиції було прийнято Афінську Декларацію щодо суддівської солідарності в часи кризи. Декларація визначає що являє собою солідарність суддів та вказує які дії можна вжити для підтримки судової системи яка опинилася під загрозою.

Документ також пропонує зосередити увагу на сприянні громадськості розумінню та повазі до верховенства права та незалежності судової влади. Активна позиція самої судової влади з цих питань є незамінною для блага всіх громадян Європи.

Як зазначено у Декларації, солідарність передбачає розуміння того, що допомога в рамках Європейської судової спільноти має бути запропонована у відповідь на напади на суддівську незалежність і верховенство права. Якщо національна судова система зазнає значного тиску з боку уряду чи інших національних суб’єктів, міжнародна підтримка має вирішальне значення.

«ЄМРЮ вважає, що співпраця між суддівськими органами та суддями в Європі сприяє зростанню соціальної згуртованості між судовими органами, що дає їм змогу об’єднатися в солідарності» - йдеться у Декларації.

Оксана Блажівська також розповіла про відзначені ЄМРЮ ініціативи. Зокрема, нагороду ЄМРЮ за позитивні зміни у 2022 році отримали представники Ради юстиції Нідерландів за проєкт "пожежна бригада", створений для розвантаження суддів у судах. Нагорода ЄМРЮ вручається за найбільш інноваційну та нещодавно впроваджену країною практику/концепцію.

Членкиня ВРП також повідомила про кадрові зміни у керівництві Мережі. Під час засідання Генеральної Асамблеї обрано нового Президента ЄМРЮ. Ним стала членкиня Судової Ради Литви Даля Васарієне (Dalia Vasarienė). Вона виконуватиме обов’язки Президента ЄМРЮ з 1 грудня 2022 року. Повноваження діючого Президента Філіппо Донаті продовжені до 30 листопада 2022 року.

Оксана Блажівська висловила сподівання на довгу та плідну співпрацю Вищої ради правосуддя з представниками судових рад Мережі на двосторонньому рівні для встановлення більш тісних контактів шляхом укладення меморандумів про співпрацю та їх подальшою реалізацією у практичній площині.

Як ми повідомляли, у відповідь на звернення ВРП, ЄМРЮ ухвалила 3 березня 2022 року заяву, у якій рішуче засуджено грубе порушення міжнародного права та агресивний акт війни, вчинений російською федерацією проти України та продемонстрована солідарність з народом України та судовою системою нашої держави.