Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбулося виїзне засідання Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні у Запоріжжі

31 січня 2023, 15:29

30 січня 2023 року Робоча група з питань належного фінансування судової влади в Україні провела перше виїзне засідання у Запорізькому окружному адміністративному суді. Зокрема, з візитом завітали Голова Робочої групи, народний депутат України Сергій Демченко та Голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Слід зазначити, що територіальний вибір пав на місто Запоріжжя не випадково, адже це славетне місто тривалий час живе в умовах надзвичайно складної військової обстановки. Однак, попри всі складнощі, загальні та спеціалізовані суди міста Запоріжжя продовжують гідно виконувати фундаментальне завдання, яке полягає у справедливому, неупередженому та своєчасному відправленні правосуддя.

Голова Робочої групи, народний депутат Сергій Демченко та Голова Ради суддів України Богдан Моніч разом з представниками запорізької суддівської спільноти відвідали Запорізький окружний адміністративний суд, Вільнянський суд Запорізької області, Ленінський суд м. Запоріжжя, Орджонікідзевський суд м. Запоріжжя та Шевченківський суд м. Запоріжжя. Особисто пересвідчившись в умовах роботи даних судових установ, поспілкувавшись з суддями та працівниками апаратів даних судів, Сергій Демченко та Богдан Моніч звернули увагу на необхідність якомога скорішого вирішення соціально чутливих питань, пов’язаних з оплатою праці працівників апаратів судів, а також забезпеченням Ленінського суду м. Запоріжжя належним приміщенням.

Після відвідування окремих судів м. Запоріжжя на базі Запорізького окружного адміністративного суду відбулось перше в історії виїзне засідання Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні в режимі відеоконференції. Участь у даному заході також прийняли очільники загальних і спеціалізованих судів м. Запоріжжя та Запорізької області, Територіального управління Державної судової адміністрації в Запорізькій області.

З вітальними словами до учасників заходу звернулись Голова Робочої групи народний депутат Сергій Демченко, Голова Ради Суддів України Богдан Моніч та Голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус.

Сергій Демченко та Богдан Моніч поінформували членів Робочої групи, які не мали змоги особисто відвідати місто Запоріжжя, про поточну ситуацію в судах. Олег Прудивус наголосив, що з 28 місцевих загальних судів, які розташовані в Запорізькій області, відправляють правосуддя лише 10 судів, що зумовлює надмірний рівень навантаження на суддів та працівників апаратів судів.

Під час засідання розпорядники коштів всіх рівнів доповіли про поточний стан фінансування органів судової влади, детально охарактеризувавши помісячні розписи видатків.

Окрема увага була приділена аналізу рівня навантаження на суддів та суди як головного критерія ефективності процесуальної діяльності судових установ. Член Вищої ради правосуддя Інна Плахтій звернула увагу учасників Робочої групи на необхідність законодавчого визначення такого поняття як «норматив навантаження на суддів і суди». В іншому випадку всі дискусії з даного приводу, на думку Інни Плахтій, залишаються безперспективними.

Учасники Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні також обговорили проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» (реєстраційний № 6311 від 16.11.2021).

Зокрема, голова Запорізького окружного адміністративного суду Олег Прудивус наголосив: "Потрібно визначитись: або ми невідкладно вирішуємо питання щодо гідної оплати праці працівників апаратів судів – або ми остаточно втратимо наше кадрове надбання". Розв’язати окреслену проблему, на переконання Олега Прудивуса, можливо за умови невідкладного прийняття зазначеного вище проекту Закону України №6311 або за рахунок збільшення видатків на оплату праці судам, які відправляють правосуддя на прифронтових територіях. З даного приводу Голова Робочої групи Сергій Демченко зазначив, що Комітет Верховної Ради України з питань правової політики підтримав вказаний акт законодавчої ініціативи і народні депутати докладуть зусиль для його прийняття. 

Учасники Робочої групи також обговорили ініціативи щодо нормативного врегулювання статусу помічників суддів, судового збору у кримінальному провадженні, міжнародної та благодійної допомоги судам як органам державної влади.

На завершення всі учасники заходу висловили впевненість у тому, що судова гілка влади як невід'ємна складова суверенної правової держави, незважаючи на всі виклики сьогодення, повинна гідно виконувати свою соціально-правову місію. Славетне місто Запоріжжя є гарним прикладом стабільності державних інституцій в умовах правового режиму воєнного стану.

Варто зазначити, що ініціатива Сергія Демченка щодо проведення виїзного засідання Робочої групи з питань належного фінансування судової влади в Україні є ефективним та соціально орієнтованим у вирішенні окресленого кола питань.

Запорізький окружний адміністративний суд