Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Члени ВРП зустрілися з послами США, ЄС, Великобританії та тимчасово повіреним у справах Посольства ФРН

17 лютого 2023, 20:28

Сьогодні, 17 лютого 2023 року, у Вищій раді правосуддя відбулася знакова подія – зустріч з Надзвичайним і Повноважним Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк, Послом Європейского Союзу в Україні, Головою Представництва ЄС в Україні Матті Маасікасом, Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Меліндою Сіммонс, тимчасово повіреним у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Бертрамом фон Мольтке.

Голова ВРП Григорій Усик висловив вдячність керівництву та народу Сполучених Штатів Америки, Великої Британії та країн Європейського Союзу за підтримку України в час жорстокої агресії російської федерації проти нашої країни. Зазначив, що дев’ять років Україна бореться не лише за свою незалежність і суверенітет, а й за майбутнє всього цивілізованого світу, його правовий порядок та демократичні цінності. Без допомоги та консолідації наших західних партнерів надзвичайно важко відстояти нашу незалежність, а тому їхня допомога є неоціненною.

Окремо Григорій Усик подякував за послідовну багаторічну підтримку в розбудові судової системи України, впровадження кращих міжнародних стандартів. Зазначив, що ці орієнтири допомогли започаткувати прогресивні реформи в судовій системі, змінити принципи формування органів суддівського врядування, що сприятиме підвищенню авторитету судової влади. 

Підкреслив, що продовження системної судової реформи, формування за новими прозорими процедурами складу Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України є однією з вимог набуття членства в Європейському Союзі. Вища рада правосуддя готова продовжувати активну співпрацю з міжнародними партнерами задля приведення судочинства до європейських стандартів, відновлення довіри громадян до судової влади.

«Члени ВРП усвідомлюють які сподівання покладає суспільство і суддівська спільнота на роботу Ради та які виклики перед нами стоять. Ми чітко бачимо нашу мету, нашу роль у судовій системі та загалом у розвитку демократії в Україні,  відчуваємо підвищений запит суспільства на справедливе судочинство», - зазначив він.  

Голова ВРП окреслив пріоритети у роботі. Серед першочергових завдань -призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, які у свою чергу працюватимуть над подоланням гострого кадрового дефіциту у судах. Рада у співпраці з представниками міжнародних проектів працює над розробкою критеріїв відбору 16 членів ВККСУ з 32 кандидатів, а також з профільним парламентським комітетом і його головою Денисом Масловим над удосконаленням законодавства щодо служби дисциплінарних інспекторів.

Григорій Усик звернув увагу на потребу підтримки з боку міжнародних партнерів у відбудові і оснащенні зруйнованих та пошкоджених приміщень судів. За попередніми оцінками (без врахування руйнувань на наших тимчасово окупованих територіях) на відновлення приміщень судів потрібно приблизно 1,8 мільярди гривень. Необхідне також сприяння у проведенні незалежного аудиту Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Голова ВРП підкреслив, що візит високих послів до Вищої ради правосуддя знаковий не лише для судової влади, а й для всього українського суспільства. Він засвідчує підтримку України та вселяє впевненість у її кращому європейському майбутньому.

Посли привітали відновлення роботи Вищої ради правосуддя, підтвердили свою подальшу підтримку та наголосили на високих очікуваннях українського суспільства та міжнародних партнерів України щодо впровадження вищезазначених реформ. Адже вони мають вирішальне значення для зміцнення довіри громадян та інвесторів до судів та просування інтеграції України в ЄС.

Надзвичайний і Повноважний Посол Сполучених Штатів Америки в Україні Бріджит Брінк зазначила, що новосформована ВРП відіграватиме безпрецедентну роль у проведенні судової реформи та зміцненні довіри до судової влади.

За її словами, судова влада продемонструвала надзвичайну стійкість під час повномасштабного збройного вторгнення рф в Україну та продовжує забезпечувати доступ до правосуддя громадянам в умовах війни.

Пані Посол зазначила, що серед головних пріоритетів діяльності Ради має бути відновлення та оснащення судів, наповнення судів кадрами та запевнила у подальшій підтримці США у цьому напрямку.

Бріджит Брінк зауважила, що головна трансформаційна зміна має початися саме зараз і вона покликана задовольнити запит українського народу щодо призначення найбільш чесних і кваліфікованих членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України для заповнення понад 2 000 суддівських вакансій, а також поновлення прозорих дисциплінарних процедур за скаргами на суддів, що забезпечить їхню підзвітність. На її переконання від цих кроків буде залежати довіра суспільства до судової влади. Вона висловила сподівання, що ця процедура супроводжуватиметься широким залученням громадянського суспільства.

Бріджит Брінк зауважила, що виконання історичного завдання проведення реформи правосуддя сприятиме інтеграції України у євроатлантичне співтовариство і забезпечить спроможність України швидко відновитися після війни. Побажала натхнення та мужності у відстоюванні демократичних принципів.

Посол ЄС в Україні, Голова Представництва ЄС в Україні Матті Маасікас висловив беззастережну підтримку у боротьбі з агресією рф проти України, зазначивши, що війна, у якій бореться Україна, охоплює протистояння на багатьох фронтах, адже це війна проти української державності. Він наголосив, що той факт, що українська система правосуддя в цих умовах продовжує ефективно функціонувати, вражає і викликає величезну довіру. Саме тому Україна має підтримку з боку європейських партнерів. 

За його словами, однією з ключових зараз є реформа правосуддя. Україна прокладає шлях до Європейського Союзу. Питання верховенства права є центральним моментом в цьому процесі. За цим уважно слідкує європейська спільнота.

Матті Маасікас зауважив, що із закінченням війни попит на справедливе правосуддя тільки зростатиме, а тому влада повинна задовольнити це прагнення.

На його переконання, найважливіше – це відновлення суспільної довіри до правосуддя, дотримання стандартів прозорості і доброчесності.

За словами Матті Маасікаса, реформи ВРП та ВККСУ є надзвичайно важливими у цьому аспекті. Він висловив переконання, що ВРП гідно відповість на запит суспільства.

Серед першочергових завдань він назвав запровадження прозорих справедливих процедур відбору служби дисциплінарних інспекторів, вирішення питань кадрового дефіциту у судах, посилення інституційної спроможності, відновлення судів, що постраждали від війни. Посол ЄС в Україні запевнив у підтримці реформ.

Надзвичайний і Повноважний Посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс висловила підтримку Великої Британії українському народу у його боротьбі за свободу та привітала відновлення роботи Вищої ради правосуддя. За її словами, Рада відіграватиме провідну роль у реформуванні системи правосуддя, яка має відповідати очікуванням суспільства.

Вона сказала про першочергові завдання ВРП, зокрема роль у призначенні членів ВККСУ та запуску нової процедури дисциплінарних проваджень щодо суддів.

Мелінда Сіммонс наголосила на необхідності посилення співпраці судової влади та Вищої ради правосуддя з громадянським суспільством, закликала розбудовувати відкриті конструктивні стосунки. Адже проведення реформ стало можливим саме завдяки участі громадськості.

Пані Посол зазначила, що після завершення війни саме правосуддя стане центральним сегментом у житті українського суспільства. Завдяки прозорості, підзвітності та новій ефективній ВККС судова влада може завоювати довіру і просувати євроатлантичну інтеграцію країни.

Тимчасово повірений у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Бертрам фон Мольтке у свою чергу висловив сподівання на подальшу тісну співпрацю та наголосив, що від результатів роботи оновленої Вищої ради правосуддя залежить сприйняття України як країни кандидата на членство в ЄС.

Він зазначив, що судова реформа має вирішальне значення для зміцнення довіри громадян до судової влади,  наполегливість у її впровадженні дасть змогу подолати кадровий дефіцит у судовій системі.

Голова Комітету ВРУ з питань правової політики Денис Маслов зазначив, що створення служби дисциплінарних інспекторів для розблокування процедури притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності та формування ВККСУ серед пріоритетів діяльності Комітету.

Денис Маслов подякував ВРП за конструктивну співпрацю щодо опрацювання нагальних для судової влади законопроектів навіть до формування повноважного складу ВРП. Наразі активна співпраця продовжується з повним складом Ради.

Народний депутат висловив підтримку бачення міжнародних партнерів стосовно взаємодії з громадянським суспільством.

У зустрічі взяли участь: Голова Вищої ради правосуддя Григорій Усик, члени ВРП Оксана Блажівська, Юлія Бокова, Тетяна Бондаренко, Сергій Бурлаков, Олена Ковбій, Алла Котелевець, Дмитро Лук’янов, Роман Маселко, Микола Мороз, Ольга Попікова, Віталій Саліхов та Олександр Сасевич. Керівники та представники міжнародних проєктів (USAID «Справедливість для всіх», ПРАВО-JUSTICE II), Консультативної місії Європейського Союзу, Офісу Ради Європи.