Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Голова ВРП повідомив про виклики, з якими ВРП може зіштовхнутися під час призначення членів ВККСУ

17 березня 2023, 18:06

Сьогодні, 17 березня 2023 року, відбувся брифінг Голови Вищої ради правосуддя Григорія Усика на тему «Призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України: виклики та перспективи».  

Нагадаємо, 15 березня 2023 року Конкурсна комісія з добору кандидатів на посади членів ВККСУ оголосила перелік 32-х кандидатів на посади членів кваліфкомісії, з яких 10 є суддями і 22 – адвокати, науковці, представники інших юридичних професій.

Наступним етапом є співбесіда з кандидатами та призначення ВРП членів ВККСУ відповідно до норм Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Голова ВРП поінформував, що обрання ВККСУ є одним з важливих кроків проведення судової реформи у формуванні доброчесного і високопрофесійного суддівського корпусу, а також одним із завдань, яке має виконати Україна як країна-кандидат в члени Європейського Союзу.

В судовій системі України вакантними залишаються понад дві тисячі посад суддів, і кількість вакансій збільшується у зв’язку з поданням суддями заяв про відставку або про звільнення за власним бажанням. Понад дві тисячі кандидатів в судді не пройшли первинного кваліфікаційного оцінювання, 361 суддя не здійснює правосуддя через завершення 5-річного строку, на який їх обрано. Саме тому сформувати ВККСУ надзвичайно важливо.

Голова ВРП запевнив, що Рада докладе всіх зусиль, щоб якнайшвидше призначити на вакантні посади членів ВККСУ відповідно до вимог Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Водночас, вказав на існування деяких викликів, які постали перед ВРП у зв’язку з тим, що, на його думку, за результатами проведеного конкурсу Конкурсна комісія мала надати ВРП перелік кандидатів на кожну вакантну посаду члена ВККСУ в кількості не менше двох, з урахуванням пропорційного принципу формування кваліфкомісії та умов набуття цим органом повноважності, що передбачено частинами 3, 4 статті 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Голова ВРП навів вимоги закону, з дотриманням яких  мав проводитися добір Конкурсною комісією.

Відповідно до частини третьої статі 92 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» ВККСУ складається з шістнадцяти членів, вісім з яких призначаються з числа суддів або суддів у відставці.

За змістом частини четвертої зазначеної статті кваліфкомісія вважається повноважною за умови призначення до її складу не менше одинадцяти членів, щонайменше шість із яких призначені з числа  суддів або суддів у відставці.

Відповідно до частини четвертої статті 95 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» Конкурсна комісія проводить добір кандидатів на посаду члена ВККСУ, які відповідають критеріям доброчесності та професійної компетентності, з розрахунку не менше двох кандидатів на одну вакантну посаду.

«Зазначені норми є імперативними, оскільки чітко відображають волю законодавця як щодо кількісного складу членів ВККСУ, так і щодо пропорційності її складу», - сказав Голова ВРП.

Аналіз зазначених норм Закону дає підстави вважати, що призначення на вакантні посади 8 членів ВККСУ з числа суддів або суддів у відставці з рекомендованих Конкурсною комісією 10 кандидатів з числа суддів або суддів у відставці, може поставити під сумнів дотримання ВРП процедури призначення членів ВККСУ, передбаченої Законом України  «Про судоустрій і статус суддів».

Григорій Усик акцентував, що відбір членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України відбуватиметься за критеріями доброчесності та професійної компетентності. Наразі завершується підготовка методики, за якою члени ВРП визначатимуть хто саме буде призначений на посаду члена ВККСУ. Співбесіди з конкурсантами будуть відбуватися відкрито і прозоро.

Вища рада правосуддя