Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Представлено кращий досвід із впровадження сервісів для вразливих користувачів суду в умовах війни

05 серпня 2022, 14:46

5 серпня 2022 року представники Державної судової адміністрації України взяли участь в онлайн-конференції "Сервіси для вразливих користувачів суду в умовах війни: європейський досвід та українські практики", яка організована Проєктом ЄС "Право – Justice ІІ".

Відкриваючи конференцію, заступник Голови ДСА України Сергій Чорнуцький сказав: "Запровадження сервісів для вразливих категорій відвідувачів суду сьогодні, як ніколи є надзвичайно актуальним, адже кількість таких осіб, на жаль, невпинно збільшується. Вдячний експертам Проєкту ЄС "Право-Justice" за постійну підтримку та наші спільні дії в покращенні доступу до правосуддя. Зокрема, за успішний досвід проведення трьох доборів навчального курсу з підготовки тренерів з організації послуг для вразливих категорій користувачів суду."

Звертаючись до нових тренерів, заступник Голови ДСА України наголосив на надзвичайній затребуваності набутих ними знань і досвіду та закликав всіх тренерів трьох випусків і в подальшому бути такими ж активними та обмінюватись своїм досвідом з колегами, поширювати отримані знання серед працівників судів.

"Сьогодні, як ніколи, Україна потерпає від агресії та насилля, через повномасштабне вторгнення росії. Створення та розвиток сервісів для підтримки вразливих категорій відвідувачів судів є критичною необхідністю, адже таких людей стає дедалі більше. Сьогодні, коли Україна ратифікувала Стамбульську конвенцію, триває війна, - питання запровадження сервісів для вразливих осіб має набувати подальшого розвитку. Проєктом ЄС запроваджується вже третій навчальний курс, а, так би мовити, агентів змін стає все більше, сервіси поліпшуються", - сказала у вітальному слові головна міжнародна експертка з питань судової реформи Проекту ЄС "Право-Justice ІІ" Анна Адамська-Галлант.

Також з вітальним словом до учасників заходу звернулись заступниця голови Ради суддів України Оксана Марченко, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, заступник голови Служби судової охорони  Олександр Баланда.

Міжнародна експертка Проєкту ЄС “Право-Justice ІІ” Іріна Урумова розповіла присутнім про адаптацію до реалій воєнного часу навчального курсу “Підготовка тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду“.

Національні експертки Проєкту ЄС “Право-Justice” Поліна Лі та Євгенія Бондаренко представили учасникам конференції результати третього добору навчального курсу з підготовки тренерів з впровадження сервісів для вразливих категорій користувачів суду. За результатами третього конкурсного добору до участі у навчальному курсі відібрано 36 учасників, серед яких судді, працівники апаратів судів, Служби судової охорони, Національної школи суддів України, представники громадськості  та системи органів безоплатної правової допомоги. Наразі, 31 учасник успішно пройшов навчання та долучився до спільноти тренерів-однодумців. Учасниками реалізовано проєкти із впровадження спеціальних сервісів.

Тренери-випускники третього добору навчального курсу під час конференції презентували свої випускні проєкти. Зокрема, про свій досвід розповіли представники Верховного Суду, Вінницького апеляційного суду, Тернопільського міськрайонного суду Тернопільської області, Дарницького районного суду міста Києва, Інгулецького районного суду міста Кривого Рогу Дніпропетровської області,  ТУ ССО у Хмельницькій області, ГО "Подільський центр медіації", ГО "Центр українсько-європейського наукового співробітництва", ГО "Інкубатор демократичних ініціатив", ГО "Всеукраїнська Ліга правників проти корупції".

Тренери навчального курсу Іріна Урумова та Катерина Ілікчієва розповіли учасникам заходу про успіхи та труднощі імплементації сервісів для вразливих груп користувачів суду в умовах війни. 

Під час конференції учасники активно обмінювались досвідом запровадження рішень для вразливих груп користувачів суду.

Переглянути захід можна за посиланням: https://bit.ly/3d4nByO

Довідково:

Проєкт ЄС "Право-Justice ІІ", який впроваджується за фінансової підтримки Європейського Союзу, спрямований на консолідацію загальноєвропейських реформ у сфері юстиції. Проєкт, що об’єднує експертів із різних країн-членів ЄС, перший етап реалізації триватиме до травня 2023 року. Основними напрямами роботи Проєкту, серед іншого, є: підтримка національних органів влади у зміцненні системи верховенства права  в Україні; покращення управління реформами сектору юстиції з точки зору стратегічного планування, координації, моніторингу та оцінки впровадження реформ у секторі; незалежності, ефективності, якості, доброчесності та прозорості судової влади та доступу до справедливого судового розгляду; впровадження інструментів політики у сфері оцифрування сектору юстиції та рішення електронного правосуддя.

Державна судова адміністрація України