Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП звернулася до Міністра фінансів щодо якнайшвидшого вирішення питання виплат винагороди присяжним

19 серпня 2022, 15:04

Вища рада правосуддя звернулася до Міністра фінансів України Сергія Марченка із проханням сприяти якнайшвидшому вирішенню питання забезпечення гарантій прав присяжних та виплатити винагороду за час виконання ними обов’язків у суді у 2022 році.

Наразі платіжні доручення на оплату винагороди присяжним перебувають в органах Державної казначейської служби України.

Тож ВРП просить сприяти відкриттю асигнувань із державного бюджету за відповідними видатками на суму 1,4 млн грн.

За інформацією ДСА України, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України № 590 встановлено черговість відкриття асигнувань із державного бюджету за видатками та здійснення платежів за дорученнями клієнтів Державною казначейською службою України та її органами в умовах воєнного стану.  

При цьому у переліку такої черговості відсутня виплата винагороди присяжним, внаслідок чого присяжні, які продовжують здійснювати свої повноваження, не можуть отримувати нараховану їм винагороду.

ВРП спільно з Державною судовою адміністрацією України вже зверталися із цього приводу до Державної казначейської служби України.

Положенням про Державну казначейську службу України визначено, що у своїй діяльності вона керується, з-поміж іншого, дорученнями Кабінету Міністрів України і Міністра фінансів.

Зазначимо, що під час здійснення правосуддя присяжний за статусом прирівнюється до судді.

Тому Вища рада правосуддя просить Міністра фінансів України вжити необхідних заходів щодо погашення заборгованостей з виплати винагороди присяжним та наголошує на необхідності відновлення гарантій присяжних на передбачену законом винагороду.

Вища рада правосуддя