Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ВРП відреагувала на повідомлення суддів Південно-західного апеляційного господарського суду про тиск з боку посадової особи

31 березня 2023, 14:00

Вища рада правосуддя вирішила звернутися до Офісу Генерального прокурора щодо надання інформації про розкриття та розслідування злочину, який полягає у втручанні в діяльність суддів Південно-західного апеляційного господарського суду (ПЗАГС) щодо здійснення правосуддя,  вчиненому особою з використанням свого службового становища.

Рішення прийнято за результатом розгляду повідомлень суддів ПЗАГС Якова Савицького, Галини Разюк, Галини Діброви та зборів суддів цього суду.

На розгляді суду перебувала апеляційна скарга Одеської міської ради (ОМР) та Виконавчого комітету ОМР на рішення суду першої інстанції у справі, у якій позивач оскаржував рішення про реєстрацію права комунальної власності територіальної громади на громадську будівлю пам’ятки архітектури та містобудування (будинок Руссова), а також просив припинити право власності на цей об`єкт. 23 лютого 2023 року в судовому засіданні оголошено вступну та резолютивну частини судового рішення, яким апеляційну скаргу залишено без задоволення, а рішення суду першої інстанції – без змін.

Після судового засідання 23 лютого Одеський міський голова Геннадій Труханов, який є також головою Виконкому ОМР (відповідач у справі), оприлюднив на офіційному YouTube-каналі Одеської міської ради – «Думская, 1» відеозвернення, у якому основними тезами були такі: «сьогоднішнє рішення – це фактичне узаконення злочину», «у воєнний час це рішення не тільки проти міста, а й всієї України», «ми будемо звертатись до Вищої ради правосуддя і зробимо все в рамках закону, аби відновити справедливість», «суд став на бік людини, відомої своїми численними махінаціями та яка знаходиться в міжнародному розшуку».

Судді наголошують, що такі дії з боку Одеського міського голови свідчать про пряме втручання в діяльність суддів щодо здійснення ними правосуддя, намагання вплинути на безсторонність колегії суддів з метою спонукання до ухвалення в майбутньому судового рішення на користь відповідачів, дискредитацію, підрив авторитету суддів, суду та правосуддя загалом.

Офіс Генерального прокурора у листі на запит члена ВРП поінформував, що за результатами розгляду звернення суддів ПЗАГС внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення. Досудове розслідування наразі триває.

ВРП зазначила, що втручанням у діяльність судових органів слід розуміти вплив на суддю у будь-якій формі (прохання, вимога, вказівка, погроза, підкуп, насильство, критика судді в засобах масової інформації до вирішення справи у зв’язку з її розглядом тощо) з боку будь-якої особи з метою схилити його до вчинення чи невчинення певних процесуальних дій або ухвалення певного судового рішення.

ВРП вважає, що висловлювання Геннадія Труханова про те, що «сьогоднішнє рішення – це фактичне узаконення злочину», «у воєнний час це рішення не тільки проти міста, а й всієї України», може створити в мешканців територіальної громади уявлення про можливість вплинути на суд та судове рішення у позапроцесуальний спосіб, що негативно позначається на авторитеті правосуддя та підриває незалежність судової влади.

ВРП звертає увагу, що існує чітка межа між свободою вираження думок і законною критикою, з одного боку, та неповагою й неправомірним тиском на судову владу – з іншого. Публічні особи, в тому числі громадські діячі, повинні утримуватися від заяв та дій, що можуть підірвати незалежність судової влади та авторитет правосуддя, а суддя повинен виконувати свої професійні обов’язки незалежно, виходячи виключно з фактів, установлених на підставі власної оцінки доказів, розуміння закону, верховенства права, що є гарантією справедливого розгляду справи в суді, незважаючи на будь-які зовнішні впливи, стимули, загрози, втручання або публічну критику.

Вища рада правосуддя