Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відмова від апеляційної скарги: що закріплює КАСУ

26 квітня 2024, 10:32

Законодавча регламентація процедури апеляційного перегляду судових рішень не тільки гарантує особі право на законне та обґрунтоване судове рішення, але й забезпечує їй можливість самій впливати на рух справи за допомогою диспозитивних норм, серед яких є інститут відмови апелянта від апеляційної скарги.

Стаття 303 КАС України зазначає, що до закінчення апеляційного провадження особа, яка подала апеляційну скаргу, має право відмовитися від неї повністю або частково, а інша сторона має право визнати апеляційну скаргу обґрунтованою в повному обсязі чи в певній частині.

Питання про прийняття відмови від апеляційної скарги і закриття у зв’язку з цим апеляційного провадження вирішується судом апеляційної інстанції в судовому засіданні, в результаті чого приймається ухвала.

Важливо: у разі закриття апеляційного провадження у зв’язку з відмовою від апеляційної скарги на судове рішення повторне оскарження цього рішення особою, яка відмовилася від скарги, не допускається.

Визнання апеляційної скарги іншою стороною враховується судом апеляційної інстанції у частині наявності або відсутності фактів, які мають значення для вирішення справи.

Також, слід звернути увагу, що суд апеляційної інстанції має право НЕ приймати відмову від скарги з наступних підстав:

▪️ якщо ці дії позивача або відповідача суперечать закону чи порушують чиї-небудь права, свободи або інтереси;

▪️ якщо дії законного представника суперечать інтересам особи, яку він представляє у справі;

Зразок заяви про відмову від апеляційної скарги за наступним посланням: https://cutt.ly/lw6lUBuT 

П'ятий апеляційний адміністративний суд