Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Відбувся круглий стіл “Доступ до компенсації за зруйноване житло: проблемні питання підтвердження права власності та шляхи їх врегулювання”

26 квітня 2024, 11:16

25 квітня 2024 року відбувся круглий стіл високого рівня "Доступ до компенсації за зруйноване житло: проблемні питання підтвердження права власності та шляхи їх врегулювання", організований проєктами Ради Європи "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" та "Сприяння розробці житлових рішень для осіб, постраждалих від війни в Україні", що імплементуються відповідно до Плану дій Ради Європи для України "Стійкість, відновлення та відбудова” на 2023–2026 роки, спільно з Громадською організацією "Поверни своє" з метою обговорення проблематики верифікації власників зруйнованого під час війни житла у контексті доступу до компенсації в межах існуючих національних процедур, а також майбутнього міжнародного компенсаційного механізму.

Фахову дискусію розпочали Голова Управління програм співпраці Департаменту імплементації прав людини, правосуддя та стандартів юридичної співпраці Генерального директорату з прав людини та верховенства права Ради Європи (м. Страсбург) Лілія Гретарсдоттір та Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

Далі робота круглого столу проходила у форматі панельних дискусій з питань верифікації власників нерухомості в межах адміністративної процедури та судового провадження, модерацію яких здійснювали засновниця ГО "Поверни своє" Ольга Оніщук та менеджерка проєкту Ради Європи "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" Ганна Христова.

Проректор Національної школи суддів України Наталія Шукліна у своєму виступі акцентувала увага на тому, що НШСУ за ініціативою ректора ще у вересні 2023 року приступила до розробки дуже важливого та актуального в умовах війни комплексного навчального курсу для українських суддів "Відшкодування шкоди, заподіяної рф у процесі збройної агресії громадянам та юридичним особам в Україні", який наразі знаходиться на завершальній стадії розробки та має пройти апробацію наприкінці чинного року. Розроблення курсу здійснюється у співпраці з проєктами Ради Європи "Посилення судових та позасудових засобів захисту прав осіб, постраждалих від війни в Україні" та "Підтримка судової влади України в контексті війни та післявоєнного періоду".

Наталія Шукліна також поінформувала, що підготовка зазначеного курсу проводиться за чотирма тематичними модулями (блоками): "Загальний огляд міжнародних стандартів та досвіду щодо відшкодування і виплати репарацій, завданих (спричинених) збройними конфліктами. Створення та функціонування Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України", "Практика ЄСПЛ щодо визначення та відшкодування шкоди, завданої збройними конфліктами. Концепції юрисдикційного імунітету держав та його подолання", "Позасудові механізми компенсації завданої шкоди та підтримки осіб, постраждалих від збройної агресії", "Вирішення спорів про відшкодування шкоди внаслідок збройної агресії. Національна судова практика. Види шкоди. Цивільна компенсація (практика, техніка розрахунку)". Роботу авторського колективу, залученого до розробки матеріалів модулів, очолюють за різними підтемами – Надія Стефанів, суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді, Ольга Ступак, суддя Великої Палати Верховного Суду, Ірина Шаповалова, суддя Павлоградського міськрайонного суду Дніпропетровської області, Анна Шевченко, суддя Київського окружного адміністративного суду.

У межах круглого столу також було презентовано Рекомендації щодо удосконалення адміністративної і судової процедури підтвердження права власності на знищену чи пошкоджену нерухомість для цілей отримання компенсації та проаналізовано перспективи їх реалізації.

Участь у фаховій дискусії взяли представники органів законодавчої, виконавчої та судової влади, міжнародних та громадських організацій, які надають допомогу постраждалим від війни в Україні, нотаріуси, державні реєстратори, члени компенсаційних комісій та експерти у сфері захисту права власності.

Національна школа суддів України