Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів є пріоритетом для ВРП, – Дмитро Лук’янов

26 квітня 2024, 15:30

На цьому наголосив заступник Голови Вищої ради правосуддя Дмитро Лук’янов під час засідання круглого столу на тему «Правосуддя майбутнього: добір та призначення суддів», організованого видавництвом «Юридична практика».

Дмитро Лук’янов зауважив, що процес добору суддів є тривалим, і швидко заповнити понад дві тисячі вакансій у судах не вдасться. Адже система кадрового забезпечення, яка гарантує баланс звільнень і призначень, була розсинхронізована через відсутність тривалий час у органів суддівського врядування повноважень. Вища кваліфікаційна комісія суддів не працювала чотири роки, Вища рада правосуддя – рік.

Після формування нового складу органів суддівського врядування розпочалися процедури добору, які, однак, є тривалими, тому подолати значний кадровий дефіцит найближчим часом не вдасться.

За словами Дмитра Лук’янова, наразі п’ять судів не здійснюють правосуддя через відсутність суддів, у близько 40 судах працюють по одному судді, у близько 50 судах  менше половини штатної чисельності (по 2–3 судді). Цю суттєву проблему лише зараз починають вирішувати ВККСУ та ВРП.

За минулий рік ВРП звільнила 325 суддів, тобто мало не щодня із системи звільнявся один суддя, при цьому жоден суддя не набув повноважень. Наразі проблема нестачі суддів частково врегульовується шляхом відрядження суддів, однак вирішення питання в такий спосіб є тимчасовим. 

Дмитро Лукянов розповів, що ВРП в новому складі прийняла рішення про внесення Президентові України подань про призначення 102 кандидатів на посади суддів. Попереднім складом Ради було внесено 49 таких подань.

«Ми дуже чекаємо указів Президента України про призначення суддів та приведення їх до присяги», – акцентував заступник Голови ВРП.

Він також звернув увагу на потребу у врегулюванні ситуації, коли щодо кандидата наявні дві рекомендації. Є кандидати, які декілька років тому отримали рекомендацію ВРП про призначення на посаду судді певного суду, однак не були призначені указом Президента і взяли участь у новому конкурсі на зайняття посади судді в іншому суді та пройшовши всі необхідні етапи, отримали нову рекомендацію.

Учасники заходу наголосили на необхідності конструктивної взаємодії всіх органів влади та громадянського суспільства заради формування доброчесного та високопрофесійного корпусу суддів, зростання авторитету судової влади в Україні та на міжнародному рівні.

Модератори заходу – заступник Голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Сидорович та шеф-редактор видавництва «Юридична практика» Рустам Колесник.

Учасники дискусії: Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко, заступник керівника Офісу Президента України Ірина Мудра, заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Павло Павліш, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик, секретар Першої палати Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Руслан Мельник, Голова Ради суддів України Богдан Моніч, ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук, співкоординаторка Громадської ради доброчесності Вероніка Крейденкова, члени ВККСУ, судді та інші експерти.

Відеозапис

Вища рада правосуддя