Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

В Апеляційному суді Кіровоградської області проведено семінар з актуальних питань цивільного і кримінального судочинства

06 листопада 2017, 12:16

3 листопада 2017 року у приміщенні Апеляційного суду Кіровоградської області суддями апеляційного суду проведено семінар з актуальних питань цивільного і кримінального судочинства.

Участь у семінарі взяли судді Кіровського, Ленінського районних судів м. Кіровограда, Бобринецького, Долинського, Кіровоградського, Компаніївського, Новгородківського  районних судів Кіровоградської області.

Захід відкрив заступник голови апеляційного суду С.Кіселик, який ознайомив учасників з програмою, форматом і регламентом семінару.

                        

Згідно Програми семінару з теоретичним матеріалом за визначеними темами виступили судді місцевих судів. Завданням доповідачів обумовлювалось опрацювання не лише норм законодавства, а й останньої практики Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, постанов Пленуму та правових позицій Верховного Суду України у цивільних та кримінальних справах, практики Європейського суду з прав людини. 

 Для закріплення теоретичного матеріалу, після кожної теми виступили судді апеляційного суду – І. Олексієнко, В. Кабанова, Л. Дьомич, О. Письменний,О. Карпенко, В. Черненко, якими зосереджено увагу на конкретних випадках судової практики 2015 - 2016 років.

                         

Так, з питань кримінального судочинства розглянуто та проаналізовано типові помилки при складанні вироку, особливу увагу було акцентовано на виконанні судом вимог обґрунтованості і вмотивованості даного судового рішення. Обговорено проблеми судової практики під час залучення, заміни захисника, участь якого є обов’язковою у кримінальному провадженні.

З питань цивільного судочинства судді мали змогу розглянути та обговорити останні зміни у законодавстві, спрямовані на посилення захисту права дитини на належне утримання, правові позиції щодо поновлення договорів оренди землі, практичну складність обчислення строків позовної давності у справах про оспорювання законності набуття права на землі державної і комунальної власності. Також висвітлено проблемні питання процесуальної правоздатності прокурора у зв’язку із внесенням змін до Конституції України та обговорено шляхи їх вирішення.

Під час семінару судді місцевих судів мали змогу наводити приклади власної практики вирішення спірних питань, ставити інші, похідні від обговорюваної тематики, питання та отримати від суддів апеляційного суду відповідні методичні рекомендації щодо застосування законодавства.

Завершуючи семінар заступник голови апеляційного суду С. Кіселик подякував доповідачам за підготовку та наголосив на важливості проведення таких навчальних заходів як дієвого інструменту для формування єдиної судової практики та підвищення якості судочинства в області.

Джерело

За повідомленням прес-служби суду