Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Уманський міськрайонний суд Черкаської області: причиною тривалого розгляду справ у суді є надмірне навантаження на суддів

03 січня 2018, 12:49

Суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області Денисюк І.І. в період з 03.01.2018 року по 05.01.2018 року буде розглядати 28 клопотань слідчих, які надійшли до суду в порядку досудового розслідування, як слідчий суддя Уманського міськрайонного суду Черкаської області, оскільки вказані клопотання відповідно до КПК України розглядаються невідкладно і мають скорочені терміни розгляду.

Всі інші категорії справ, судові засідання по яким призначені у вказаний період, будуть перенесені на інший час.

В Уманському міськрайонному суді на даний час здійснюють правосуддя лише п’ять суддів із чотирнадцяти, визначених штатним розписом, з яких  суддя  Денисюк І.І. відряджена до суду з 17.08.2017 року строком до 6 місяців на підставі Указу Президента України від 07.08.2017 року № 212/2017, з урахування відпусток інших суддів станом на 03.01.2018 року фактично здійснює правосуддя лише суддя Денисюк І.І.

   Уже сьогодні 8 суддів в суді не можуть розглядати справи, з них - у шістьох суддів закінчився п’ятирічний термін повноважень (у судді Мельничука Ю.В. з 12.05.2015 року,  у судді Гончарука В.М. з 24.02.2016 року,  у судді Гудзенко В.Л. з 10.02.2017 року, у судді Черниш Т.О. з 23.01.2017 року, у судді Годік Л.С. з 23.01.2017 року, у судді Кімстачова О.С. з 24.04.2017 року), суддя Білик О.В. знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-річного віку, суддя Горячківська Л.В. відсторонена від здійснення правосуддя до набрання законної сили вироком суду  або закриття кримінального провадження згідно з рішенням Вищої ради правосуддя від 24.01.2017 року.

   Поряд з цим, в суді станом на 01.01.2018 року наявна одна вакантна посада, яка до цього часу незаповнена.

   У зв’язку з відсутністю повноважень у такої великої кількості суддів та через незаповнення вакантної посади в суді навантаження щодо розгляду судових спорів, яке перекладається на інших суддів, є надмірним,  що призводить до порушення строків розгляду справ та значного перенавантаження на працюючих суддів, а також справедливого нарікання з боку учасників судових процесів.

   Населення міста Умані та Уманського району складає на даний час 127,44 тисяч осіб, тому розгляд судових справ двома суддями суду на таку кількість населення є неможливим.

   На території міста Умані та Уманського району Черкаської області знаходяться дві установи виконання покарань (ДУ “Уманська виправна колонія № 129 – арештний дім” та Старобабанська виправна колонія №92). Вказані установи виконання покарань за територіальною підсудністю відносяться до Уманського міськрайонного суду Черкаської області, що в свою чергу створює також надмірне навантаження щодо розгляду судових справ, що призводить до порушення строків розгляду справ та значного перенавантаження на працюючих суддів.

   Окрім цього, всі судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області, які здійснюють правосуддя, є одночасно слідчими суддями, що  в свою чергу згідно вимог КПК України передбачає невідкладний розгляд клопотань, скарг, подань під час проведення досудового розслідування  в строки, передбачені КПК України.

   Одночасно повідомляємо, що відповідно до ч.3 ст. 6 ЗУ «Про судоустрій та статус суддів» втручання у здійснення правосуддя, вплив на суд або суддів у будь-який спосіб забороняється і тягне за собою відповідальність установленому законом, а тому непроцесуальний вплив на суддю з боку інших осіб є неприпустимим, наголошується у повідомленні cудді-спікера Уманського міськрайонного суду Мельничука Ю.В., оприлюденому на офіційному сайті суду

За повідомленням прес-служби суду