Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Без добору нових суддів правосуддя «закінчиться» зовсім скоро

09 листопада 2020, 11:31

Олександр Рябець

«Legal Partner» керуючий партнер, голова правління спілки юристів Одеської області, адвокат

Через блокування Вищої кваліфікаційної комісії суддів України вже протягом року держава припинила формування дієздатного та відповідального суддівського корпусу належним чином. Наразі існує кадровий голод більш ніж 30 % від штатної чисельності. Як наслідок, відбувається затягування справ, адвокати витрачають багато часу на очікування рішень. Доступ до правосуддя багатьом громадянам виявився ускладненим, що призводить до порушення прав громадян України на належний та ефективний судовий захист.

Сьогодні судді працюють у нереальних умовах з надзвичайним навантаженням, що не може не відображатись на якості правосуддя. Розумію це як адвокат та керівник юридичної компанії, адже юридична робота не є рутинною і технічною. Обов’язково має бути час для заглиблення в кожну справу, вивчення деталей та правильного формування матеріалів. Якщо адвокат веде надмірну кількість справ, концентруючись на «терміновому», він пропускає важливі деталі. Для того, щоб так не сталося, слід витрачати надмірну кількість енергії. Але тривала робота в таких умовах призводить до професійного вигорання, зривів, депресій та тяжких захворювань. Саме в таких умовах через перенавантаження знаходяться усі судді України.

Допомогти у вирішенні цієї ситуації може законопроєкт № 3711, внесений 22 червня 2020 р. Президентом України та прийнятий ВРУ в першому читанні.

8–9 жовтня відбулася сесія Європейської комісії «За демократію через право». На запит України було затверджено висновок щодо проєкту Закону про внесення змін до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування", реєстр. № 3711.

Як вказується у висновку Венеціанської комісії, за останні роки судова система України зазнала численних змін. Після президентських виборів нова політична влада вносила зміни в судову систему. За відсутності цілісного підходу було прийнято різні законодавчі акти, які не мали характеру всебічної реформи. Все це є результатом неякісного законодавчого процесу: законопроєкти, що базуються на конкретних аспектах, приймаються без належної підготовки. Відсутні цілісний підхід та належні оцінки впливу пропонованих змін, що має наслідком визнання Конституційним Судом певних законів неконституційними. «Серйозною проблемою, з якою наразі стикається українське судочинство, є величезна кількість вакансій на посади суддів. Це пов'язано з нефункціонуванням Вищої кваліфікаційної комісії суддів», — йдеться у висновках Венеціанської комісії.

У Комісії схвалили направленість законопроєкту №3711 на відновлення складу ВККС з метою відновлення процедури відбору суддів першої та другої інстанцій. А відносини між ВРП та ВККСУ мають вирішуватися в рамках більш широкої реформи. Також була позитивно оцінена пропозиція щодо створення конкурсної комісії по відбору нових членів ВККС за участі міжнародних експертів, але вони можуть бути наділені лише дорадчою функцією у цих питаннях, інакше це буде посяганням на державний суверенітет України.   

Загалом у Венеційській комісії позитивно оцінили законопроєкт щодо судоустрою і статусу суддів та деяких законів України щодо діяльності Верховного Суду та органів суддівського врядування та визначили його як невідкладний. «Законопроєкт №3711, який передбачає «покращення процедур з формування та функціонування органів суддівського врядування», є частиною кроків у правильному напрямку», — вважають у Венеційській комісії.

Отже, вважаю, що законопроєкт має бути невідкладно підтриманий народними депутатами вже на найближчій сесії Верховної Ради України, а нова ВККС у максимально короткий строк має відібрати нових суддів.

«Юридична газета»